Соционика: типови личности и људски односи
Упознавање са социоником | Типови личности | Односи међу типовима | Дискусиjе
Упознавање са социоником

Добро дошли!

Оснивачи типологије

Carl-Gustav Jung
Карл-Густав Јунг (1875 - 1961) Carl Gustav Jung
Швајцарски психолог и психијатар. У својим истраживањима је доказао да типови личности се разликују не само код психички нездравих, већ такође код нормалних људи. На темељу његове типологије се створила соционика, као и низ других популарних тестова - MBTI, тест Кирси, тест Ајзенка и др.
Изабел Бригс Мајерс(1897 - 1980) Isabel Briggs MYERS
По занимању је школска учитељица. На темељу јунгових радова заједно са својом мајком Катарином Бригс је разрадила Одређивач типова Мајерс-Бригс (MBTI), тренутно изванредно популарни у САД (такође је познат створени на његовом темељу краћи тест Кирси). Често њену теорију бркају са социоником, иако између њих има низ значајних разлика. Фото са странице www.capt.org.
Антониј Кемпињски (1918 - 1972) Antoni Kępiński
Пољски психијатар. Излагао је критици јунгове мистичке погледе, није прихватио његову теорију типова, створио је сопствену. Истовремено, у својој књизи „Психопатологија неуроза“ је увео појам „информационог метаболизма“ (размене), који, према његовом гледишту, објашњује законитости сталних односа међу људима.
Ausra Augustinaviciute
Аушра Аугуста (нар. 4.04.1927) Aušra Augusta
Право презиме је: Аугустинавићуте (Augustinavičiūtė)
Живи у Вилну (Литванија). Ујединивши јунгове типове личности са појмом „информационог метаболизма“, створила је соционику – теорију односа међу типовима. По занимању је финансијер, затим социолог, 1968 г. - декан факултета породице Вилнуског Педагошког Института.

Контакт

Дмитриј Литов
Дмитриј Литов

(вебмастер)
Санкт-Петербург, Русија
Маријана Литова
Маријана Литова

Санкт-Петербург,
Русија

Упознавање са социоником

Други језик? - Change language? - ¿Cambiar idioma? - Andere sprache? - Autre langue? - Ŝanĝi lingvon?

Односи између људи се могу прогнозирати. Тако сматрају присталице соционике, релативно нове (од године 1970) психолошке теорије. Ови односи се образују међу 16 типова личности, једном од којих припадате и Ви.

Тип личности (социотип) се не мења ни кроз дан, ни кроз годину дана. Психолошки тип је нешто друго него васпитање човека, његов културни ниво, његово занимање: ово је начин размене информација и радова са светом који окружује. Сваки тип има не само јаке, већ и слабе стране – за савршенство у једном мора се платити несавршенством у другом. Понекад представници једног типа изгледају као близанци, иако чак нису ни сродници. Вероватно је тип генетички „програмиран“.

У соционици се сматра да односи више зависе од типа личности него од васпитања. Па ипак у психологији постоје различите теорије односа међу личностима. Многи психолози се праве да карактер човека на односе не утиче – све зависи само од културног и социјалног нивоа, васпитања, занимања и т.д. Али и међу тих ко види везу међу карактером људи и њиховим односима, гледишта се разликују. Још Сократ тако и није успео да одговори на питање, који је пријатељ бољи: онај који је најсличнији мени или онај који је од мене најразличнији?

Соционика разликује односе између типовима по степену комфорности. На пример, односи двају истоветних типова нипошто нису увек добри. Иако се одмах веома лако разумеју, они независно од тога су подједнако слаби пред подједнаким проблемима, односно узајамна помоћ у таквим паровима је ниска. Односи двеју потпуно различитих типова су још гори – они доводе до сталних конфликта. Где ли је „Златна средина“?

Ова „дуалност" – односи психолошког допуњавања. Соционика дели 16 типова на 8 парова који се узајамно допуњују, или дуалних парова. Такви парови су најчвршћи на блиском растојању, односно, на пример, у породици.

Основне сфере примене соционике су: педагогија (изучавање узајамног дејства међу наставником и студентом / учеником, проблеми усвајања школског градива), породично конзултирање (брак и развод, узрасни проблеми), кадровско конзултирање (стручна оријентација, усклађеност у радном колективу, стратегија предузећа, полазећи од састава колектива), фундаментална научна истраживања (математичко моделирање, генетика, психофизиологија, морфологија – вањски параметри социотипова), психолошке игре и вежбе.

© Лытов Д.А. Соционика: типы личности и отношения // The AATSEEL Newsletter. - Vol. 46, Issue 2 - April 2003.

Rambler's Top100